Kategorije
Projekti

Financijski rječnik: Godinu dana vođen projekt s 14 osoba

Tijekom 2014. godine vodio sam jedan od meni najdužih projekata, a nikada nisam o tome napisao blogpost. Vrijeme je da ispravim tu grešku – godinu dana nakon njegovog završetka.

Krajem, 2013. godine kao član Financijskog kluba, udruge studenata na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (čiji sam bio i predsjednik u akademskoj godini 2014./15.) dobio sam zadatak od tadašnje predsjednice da vodim projekt s 14 ljudi. Naime, poduzeće Bisnode, vodeći proizvođač pružatelja informacija i podataka o poduzećima, kontaktirala je Financijski klub s prijedlogom projekta izrade Financijskog rječnika.

Započelo je s idejom izrade knjižice “economics or finances for dummies”, edukativni sadržaj iz ekonomije koji bi bio namijenjen osobama bez formalnog obrazovanja iz tog područja. Cilj je bio educirati osobe koje imaju neki oblik svoj biznisa, one koji tek žele pokrenuti svoj biznis te studente koji ne studiraju na ekonomiji.

Financijski rječnik napravilo je 14 osoba

S tim smo ciljem počeli raditi na projektu koji se sastojao od 14 osoba – 7 članova Financijskog kluba i 7 studenata diplomskog studija smjera Marketing na EFZG-u. Svatko od nas je prvo popisao sve pojmove s kojima smo se susretali tijekom našeg obrazovanja te smo taj popis nadopunjavali kroz vrijeme. Na kraju smo došli do 425 pojmova!

Svaki od pojmova imao je objašnjenje iz knjige koje smo pokušali pojednostaviti, a uz njega i praktični primjer kako bi pojam bio što jednostavniji za shvatiti. Kako bi ti pojmovi bili u nekakvom redu, kategorizirali smo 425 pojmova u 8 kategorija – osnovni pojmovi, institucije, porezi i doprinosi, marketing, poslovanje, financije, računovodstvo i pravni pojmovi. Sve smo to radili kroz Google Sheets tako da je svatko mogao u realnom vremenu raditi i pratiti što ostali rade, a izbjegli smo tako i zatrpavanje dokumenatima.

U konačnici mi se kao tim nismo ni vidjeli previše. Mislim da smo imali oko 10 sastanaka u živo u godinu dana. Većinu smo radili putem interneta – mailing liste, Facebook grupe i Facebook messangera. Vjerojatno zbog toga je i jedna osoba mogla bez problema otići na Erasmus razmjenu i pridonositi timu kao i svi ostali. 🙂

Projekt je trajao godinu dana

Rad smo započeli u studenome 2013. godine, sadržaj je bio gotov u svibnju 2014. godine, a od lipnja do rujna osmišljavali smo ime, promociju dok se Bisnode pobrinuo za grafičko oblikovanje i tisak. Za završnicu projekta održali smo javno predstavljanje Financijskog rječnika na Ekonomskom fakultetu 20. listopada 2014. godine. Došli su kolege studenti, članovi Financijskog kluba, profesori, prodekani i dekan koji je održao završnu riječ te mediji.

Financijski rječnik: Predstavljanje 20.10.2014.
Financijski rječnik: Predstavljanje 20.10.2014.

Tim povodom, osobno sam napravio i zaseban web za Financijski Rječnik na internetskoj stranici Financijskog kluba (www.finance.hr/rjecnik) s obzirom da sam u to vrijeme već posato predsjednik udruge, a i meni je to bio osobni izazov.

Mislim da je u prvoj turi izdano oko 2500 Rječnika. Nešto smo ih distribuirali mi preko Kluba šaljući ih putem pošte, a ostatak je podijelio Bisnode svojim partnerima. Bitno je za napomenuti kako Rječnik nije namijenjen prodaji već se isključivo dijeli kao promotivni materijal.

Nedugo nakon predstavljanja, svih 14 dobilo je posebne Dekanove nagrade u studenome 2014. godine. Nekoliko mjeseci kasnije, u ožujku 2015. godine, Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) dodijelila je za Financijski Rječnik nagradu Grand PRix 2015 za najbolja ostvarenja u odnosima s javnošću. Dan danas dobivam upite za Rječnik, pitanja kako je bilo voditi projekt i gdje se Rječnik može nabaviti.

Dekanova i Grand PRix nagrada

Osobno mi je jako drago što sam dobio priliku voditi ovaj projekt. Bio je to izazov za Financijski klub jer je bilo riječ o projektu “teškom” 50ak tisuća kuna i bio je prvi ovakav projekt da smo usko surađivali s nekim poduzećem, ali i izazov na osobnoj razini. Voditi tim od 14 osoba s, tada, 21 godinom nije bilo lako s obzirom da sam još radio i studirao na EFZG-u dok su ostali članovi tima bili stariji (mislim da sam bio najmlađi).

Hvala još jednom timu: Ana G., Ana Marija, Antonela, Antonia, Filip, Ivan, Ivana, Ivana B., Marina, Milena, Nikolina i Tajana. Posebno hvala i Ani Butari i Višeslavu Majiću iz Bisnodea koji su nam kroz cijelo trajanje projekta bili dostupni i pomagali nam u njegovom stvaranju. 🙂

Financijski rječnik iznutra
Financijski rječnik iznutra

Mediji o Financijskom rječniku:

tl;dr:

  • vodio sam projekt “Financijski rječnik” dug godinu dana
  • svih 13 osoba u timu bile su starije od mene koji sam tada imao 21 godinu
  • Projekt je bio vrijedan oko 50.000 kn
  • Napravili smo Financijski rječnik s 425 najvažnijih ekonomskih pojmova
  • Dobili smo posebnu Dekanovu nagradu i

Autor Marko Božac

Geek, optimist & doer. Ekonomist 🤓 zaokupljen operacijama, inovacijama, digitalnim transformacijama i analizom podataka te zaljubljenik u marketing, komunikacije i dizajn. 📱

2 odgovora na “Financijski rječnik: Godinu dana vođen projekt s 14 osoba”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.