Kategorije
Digitalna transformacija

e-Estonia: Digitalno društvo

Estonija se često spominje kao jako dobar primjer e-uprave. Njih sustav, e-Estonija, omogućuje nekoliko stotine javnih usluga građanima putem interneta. Omogućavanjem e-glasovanja, došlo je do porasta izlaznosti mlađih birača do 30. godine. Neki od izazova s kojima se susreću su sigurnost, a olakotna im je okolnost to što Estonija nema veliki broj stanovnika što im omogućava bržu i efikasniju evidenciju e-identiteta s čime danas i UK ima problema.

Još neke od značajnijih e-usluga je otvaranje poduzeća putem interneta. Vode se načelom da se samo tri puta u životu moraju fizički pojaviti u nekom od tijela državne uprave, kada se netko rodi, kada sklope bračnu zajednicu i kada netko umre. Sve ostalo moguće je obaviti putem interneta, od upisa djece u vrtić pa sve do kupnje grobnog mjesta.

Podaci su prikupljeni prilikom rada na sustavu e-Građani u 2013. godini. 

Estonija:

 • Stanovnika: 1,3 milijuna
 • BDP per capita: 21,713
 • Hrvatski BDP per capita: 18,191

Estonci koriste sustav ID kartica te svaki stanovnik ima i državnu e-mail adresu u obliku firstname.lastname@eesti.ee koja se koristi za komunikaciju između države i građana. ID-card se također koristi za identifikaciju u javnom prijevozu.  U proljeće 2007. godine imali su veliki cyber napad na njihov sustav zbog čega su dodatno osigurali svoj servis i razvili napredniju zaštitu.

e-Estonia u brojkama

 • 78,4% populacije (16-74 godina) koristi internet
 • 75% kućanstava ima pristup internetu ( rujan 2012)
 • 99,6% bankovnih transakcija provodi se elektronički (kolovoz 2011)
 • 68% internet korisnika zna da postoji središnji državni portal Eesti.ee
 • u 2010. godini brojio je 2,65 milijuna posjeta, tj. svaki stanovnik posjetio je središnji državni portal dvaput godišnje u prosjeku.
 • 86% stanovništva koristi ID-card koja vrijedi kao identifikacijski dokument offline i online.
 • 40% korisnika ID-kartica koristi ju za digitalni potpis (2011)
 • 140 tisuća glasača (cca 10,7% ukupne populacije) glasovalo je na parlamentarnim izborima 2011. godine putem interneta
 • Uz ID-card razvili su i Mobile ID kojeg danas koristi 30.000 stanovnika (listopad 2012)
 • U 2013. čak je 95% stanovnika prijavila svoj dohodak online putem servisa “E-Tax”
 • Od 2007. godine moguće je putem interneta osnovati tvrtku u samo 15 minuta
 • Preko 80% škola koristi sustav “E-School” za komunikaciju između profesora, učenika i roditelja, a obuhvaća preko 90% ukupnog broja učenika u Estoniji. Primjerice, student može dobiti rezultate državnog ispita na svoj mobitel čim je ispit ispravljen.

Razvili su središnji državni portal www.eesti.ee putem kojeg stanovnici mogu pristupiti stotinama e-servisa i informacijama s jednog mjesta. Korisnici ulaze u sustav koristeći ID-card ili mobile ID. Putem njega:

 • Građani dobivaju informacije o svojim pravima i obvezama poput prijave poreza ili pravo glasanja na izborima;
 • poduzetnici imaju na jednom mjestu sve informacije u vezi poslovanja u nekom specifičnom sektoru, ali i kako pokrenuti posao te ih vodi korak po korak objašnjavajući procedure;
 • javnom sektoru daju se jasne i univerzalne informacije zbog kojih se smanjuje broj problema;
 • kao društvo puno se manje građana bavi državnom administracijom koja zbog manjeg pritiska može biti raspodijeljena na druge poslove.

Uz spomenuto, imaju e-Business registar, e-poreznu, e-policiju, e-recepte, e-zdravstvo, e-školu, ali i e-glasanje na izborima od 2007. godine. Imaju i “e-State”, tj. središnji državni portal putem kojeg koriste usluge državne uprave. Kroz predavanje prošao je i kroz par praktičnih problema s kojima su se susreli poput sigurnosti i zlouporabe te kako su ih riješili. Estonci imaju i e-kabinet, tj. državu bez papira jer imaju e-potpise i svi se državni dokumenti vode digitalno i razmjenjuju putem njihovog intraneta na kojemu je moguća i kolaboracija kao i na Google docsima, a potpisuju ih uz pomoć svog mobitela. Time mogu potpisati dokumente i kada nisu u uredu. Ono što nemaju jest “gov.uk style”, tj. objedinjeni vizualni identitet. Dakle, svako tijelo koristi svoj dizajn i rješenja, ali svi koriste isti sustav identifikacije.

U sklopu www.e-estonia.com kojom propagiraju Estoniju kao digitalno društvo, izradili su nekoliko videa: http://e-estonia.com/e-estonia/digital-society
Business: http://youtu.be/5qEkZ4brxbw
Edukacija: http://youtu.be/GH1fyqbSQ9I
Sigurnost: http://youtu.be/SPEVcskUaAM

Izvori:

Autor Marko Božac

Geek, optimist & doer. Ekonomist 🤓 zaokupljen operacijama, inovacijama, digitalnim transformacijama i analizom podataka te zaljubljenik u marketing, komunikacije i dizajn. 📱

Jedan odgovor na “e-Estonia: Digitalno društvo”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.