Kategorije
Digitalna transformacija

5 aplikacija za na put

Evo me u Ujedinjenom kraljevstvu. Oduvijek sam htio ići u UK i ovo mi je zapravo drugi posjet UK-u, ali prvi put da sam u Londonu. No ono što je posebno ovaj put – putujem sam. Ovih 5 aplikacija za na put mi je jako pomoglo u toj situaciji.

Kada idem na takva duža putovanja u inozemstvo, uvijek se otvore neka tehnička pitanja. Kada treba doći na aerodrom? Na koji terminal? Gdje pokupiti prtljagu? Koji prijevoz koristiti za odlazak s aerodroma? Koji je točni bus ili vlak i na kojoj stanici izaći?

Do sada sam uglavnom putovao u skupini, tj. s više ljudi. Kada idem na takva duža putovanja u inozemstvo, do sada se uglavnom dešavalo da se ne brinem oko tehničkih detalja puta. Ne da se ne brinem već ih pasivno prebacujem na druge ljude jer ne znam odgovore na ta pitanja niti želim preuzimati odgovornost za takvu neizvjesnost. Puno je lakše glumiti vreću krumpira i raditi ono što ti drugi kažu u tom slučaju.

S ovim putovanjem se to promijenilo. Putovao sam bez pratnje, tj. sam. Sada sam trebao sam odgovoriti na sva ta pitanja što me činilo vrlo nervoznim zbog neizvjesnosti i straha da ću se pogubiti na aerodromu. U tom procesu pomoglo mi je nekoliko web i mobilnih aplikacija pa mogu ih podijeliti s vama.

1. Google maps

Nekoliko dana prije istraživao sam po Google mapsima kako doći iz točke A do točke B i pokazalo se dosta učinkovito. Mapsi omogućuju pregled javnih prijevoza i odmah nudi nekoliko mogućih ruta i mogu se pregledavati rute u različito vrijeme. Primjerice, ako se dođe u 12 sati onda je najbolja opcija A, a opcije B ako se dođe u 13 sati. Navede broj busa (ali ne i broj perona), koliko stanica i minuta se voziš, ali umjesto naziva stanice, ponekad navede ulici na kojoj treba sići što zna biti jako nezgodno. Nazivi stanice se nerijetko razlikuju od naziva ulice gdje treba izaći.

1437347933804screensave

2. Offline Google maps app

Google mapsi mogu biti korisni i u offline modu. Naime, nakon što istražujete neko područje dok ste online, app će zakeširati područje koje ste istraživali. App je tako moguće koristiti i dok ste offline kako bi izbjegli roaming. Iako neće prikazati rute, sasvim je dobar da se snađete u prostoru i pronađete se u odnosu na vaš cilj gdje trebate doći. App će vas moći locirati pomoću GPS-a i prikazati na karti koja se zakeširala bez nabijanja troškova.

IMG_3633

3. App in the Air

Ovo mi je možda i najbolji app kada je do putovanja avionom. Vrlo je jednostavan, a prikazuje one najbitnije informacije – do kada traje i gdje je check in, boarding i kada avion polijeće. Ima i premium opcije s notifikacijama ako vam se zaista svidi. Za razliku od većine drugih traveling appova koji imaju tendenciju komplicirati stvari, App in the air je zaista user friendly.

IMG_3776

4. rome2rio.com

Ovo mi je otkriće. Dosta jednostavna web aplikacija koja vam izlista sve načine kako doći od točke A do točke B te ih usporedi prema cijeni i potrebnom vremenu. Konkretno, najčešće daje tri opcije – javni prijevoz, taxi i osobna vožnja. Tako je primjerice meni za UK izračunao da mi vožnja javnim prijevozom traje 2 sata s troškovima od 60 kuna i izlistao koje buseve/vlakove trebam uzeti. Druga alternativa je bila taxi koji bi trajao 20 minuta za nekih 700 kuna, a vožnja 40 kuna s cestarinama i prosječnom potrošnjom goriva. Uz prijevoz, također nudi savjete o smještaju, rentanju auta i things to do.

1437348345482screensave

5. 729 Flights

Dosta handy app koji uvelike može pomoći u traženju kako sve možete doći od jednog do drugog aerodroma kroz veliki broj avio prijevoznika. Search je jako dobro razvijen s nekoliko filtera. Ono što je jako korisno kod ovog appa je što iz velikog broja letova istakne ona tri – najbrži, najjeftiniji i “best deal” let.

IMG_3775

Autor Marko Božac

Geek, optimist & doer. Ekonomist 🤓 zaokupljen operacijama, inovacijama, digitalnim transformacijama i analizom podataka te zaljubljenik u marketing, komunikacije i dizajn. 📱

Jedan odgovor na “5 aplikacija za na put”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.