Kategorije
Youth

PartnerSHIP for EU: Opservatorij

Tijekom 2011. godine sudjelovao sam na projektu PartnerSHIP for EU kojeg je organiziralo Vijeće Mladih Istarske Županije i udruga ZUM u suradnji s Vijećem mladih grada Barcelone. Nakon edukacije slijedilo je studijsko putovanje u Barcelonu gdje smo pručavali njihovu politiku za mlade. Jedan od mojih tekstova koji je završio u publikaciji opisuje Opservatorij kao dio institucionalnoga okvira politika za mlade u Barceloni. Tekst koji slijedi  izvoran je, nije prošao lekturu

Vjerojatno ste pri donošenju nekih odluka ili pak nakon provedenih akcija zaželjeli da vam netko objektivno i neovisno kaže jesu li one svrsishodne, koje će biti posljedice i hoće li imati željeni efekt. Slično je i u djelovanju civilnog društva. Uvijek je korisno imati treću stranu koja će neovisno evaluirati rad. Potrebno je zbog objektivne procjene što se radom postiglo, njegove mane i prednosti, a sve to u cilju da slijedeća akcija bude uspješnija.

U Barceloni prepoznali su važnost objektivne evaluacije rada te su otišli do toga da osnuju tzv. opservatorije. Svako tijelo može osnovati svoj opservatorij, tako u Barceloni možemo naći gradski opservatorij i opservatorij vijeća mladih Barcelone (Consell de la Joventut de Barcelona, tj. CJB). Osim što se razlikuu po osnivačima, razlikuju se još po njihovim subjektima. Gradski opservatorij općenito se brine oko svih građana Barcelone, a opservatorij CJB-a bavi se mladima.

No što je to opservatorij točno, koja je njegova uloga?  Pogledajmo na primjerima gradskog opservatorija:

  • Razumjeti i procijeniti situaciju i razvoj životnih uvjeta stanovništva, stvarnost različitih skupina i evoluciju društvenih pojava i procesa koji utječu na kvalitetu života pojedinaca i socijalnu koheziju u Barceloni.
  • Dijeljenje znanja s građanima, organizacijama i udrugama te profesionalnim grupama
  • Poduprijeti planiranje i donošenje odluka

Ili kako su definirali CJB opservatorij: „Alat koji ima za cilj praćenje i procjenu politike za mlade u službi mladih i organizacija koje se bave mladima. Sastoji se od baze prikupljenih podataka koji se konstantno ažuriraju što omogućava prostor za dialog između gradske vlasti i CJB-a po pitanju akcija i projekata kojih se tiču mladih.

Pokušamo li to pojednostaviti, opservatorij je tim stručnih ljudi po socijalnim pitanjima  koji su zaduženi za analizu i proučavanje određenih društvenih skupina i njihova ponašanja te pokušati predvidjeti društvene pojave. Iz toga konkretizirati podatke i činjenice s kojima se može usmjeriti i poduprijeti građane, organizacije i udruge ili pak lokalnu vlast u donošenju odluka i planova. Sve to u svrhu „boljeg“ društva i zadovoljavanju potreba društvenih skupina.

Konkretno, opservatorij CJB-a izdaje prijedloge iz područja poput kohezija mladih i društva, mladi i kultura, zdravstvo, edukacija, emancipacija, sudjelovanje u društvu, izgradnja mira te održivost grada i mladih. Vidimo kako pokriva gotovo sve djelove života mladih. No nesmijemo izostaviti da također prati provedbu lokalnog plana za mlade (LPM-a)

Ono je također dio institucionalnoga okvira politike za mlade, baš zbog toga što prati provedbu LPM-a , daje evaluciju stanja mladih i pronalazi prijedloge za zbrinjavanje mladih unutar okvira zdravstva, edukacije kulture i sl. Te svoje rezultate i prijedloge može kanalizira kroz vijeće mladih koje zatim „pregovaraju“ sa lokalnom jedinicom samouprave po pitanju politike za mlade.

Imati tijelo koje bi se bavilo samo položajem mladih u društvu na temelju već postojećih institucija i evalucijom provedenih mjera, korisno je. Rasterećuje predstavničko tijelo mladih te nastupa sa konkretnim prijedlozima prema ostalim institucijama na kojima je hoće li ih uvažiti ili ne.

Autor Marko Božac

Geek, optimist & doer. Ekonomist 🤓 zaokupljen operacijama, inovacijama, digitalnim transformacijama i analizom podataka te zaljubljenik u marketing, komunikacije i dizajn. 📱

Jedan odgovor na “PartnerSHIP for EU: Opservatorij”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.