Kategorije
Data Analytics

Većina studenata zaradila je prosječno 6000kn u 2019. godini, a neki toliko zarade svaki mjesec

Studentske zarade, prema podacima Porezne uprave, ostvaruje većina, tri od četiri studenta ili 76 posto i to godišnji prihod manji od 15.000,00kn. Ostala četvrtina ili 24% ostvari gotovo 30.000,00kn godišnje. Tek 1 od 1500 studenata uspije zaraditi više od 60.000,00kn godišnje.

Studentske zarade većine studenata su u prosjeku 6.000kn godišnje

Porezna uprava ustupila je na zahtjev podatke o studentskim i učeničkim zaradama u 2019. godini. Evo podataka:

Izvor: Porezna uprava, objedinjeni obrazac JOPPD (stanje na dan 13.1.2020.), obrada Marko Božac

Mjesečni prosjek izračunat je dijeljenjem godišnjeg prosjeka s 12 (pretpostavljeno je da neki studenti rade tijekom cijele godine što nije točno za sve)

Prema podacima DZS-a, u akademskoj godini 158.016 osoba imalo je status studenta.

Ili ako bi to prikazali vizualno:

Pregled ostvarenih godišnjih studentskih zarada u 2019. godini

Bitno je za napomenuti kako navedene kategorije od 15.000,00kn i 60.600,00kn godišnje zarade nisu slučajne. To su pragovi koji su studentima i studenticama iznimno bitni. Ako prijeđu prag od 15.000,00kn godišnje, više ne mogu biti uzdržavane osobe te njihovi roditelji ili uzdržavatelji gube pravo na poreznu olakšicu. Drugi prag od 60.600,00kn bitan je zato što se studentske zarade nakon njega oporezuju sa stopom od 24 posto. Više o pragovima u zasebnom članku. Kao i o minimalnoj satnici za studente.

Tek 68 studenata prijeđe drugi prag te u prosjeku zaradi gotovo 6.000kn mjesečno!

Ono što se može primijetiti je sljedeće:

  • Studenti uprihode godišnje 1,4 milijarde kuna
  • Oko 75% studentske populacije ostvari neki oblik prihoda preko studentskog ugovora
  • Većina studenata, njih 76% od onih koji rade, ostvari manje od 15.000,00kn godišnje i to u prosjeku od 6.300kn
  • Većinu ukupnih zarada, gotovo 60 posto, ostvari jedna četvrtina studenata koji najviše zarađuju
  • Jako mali broj studenata, njih 68 u 2019. godini (1 od 1500), ostvario je godišnju zaradu koja iznosi u prosjeku 5.700kn mjesečno, kao redovna mjesečna plaća

Čini se kako četvrtina studenata koja radi, koristi institut studentskog ugovora kao cjelogodišnji izvor prihoda dok većina studenata, njih 3 od 4, koristi taj institut kao priliku za povremenu zaradu. Međutim, nedavni Zakon o studentskom radu regulirao je studentski ugovor tako da je imao više karakteristika ugovora o radu – sasvim suprotno od onoga što ove brojke prikazuju.

Studentske zarade kroz godine rastu kao i broj studenata koji rade

Uvidom u podatke za godinu 2017. i 2018., prosječne studentske zarade rastu. Osim zarada, također rastu prosječne godišnje zarade i to brže od broja studenata i učenika koji odlučuju raditi preko studentskog/učeničkog ugovora.

Izvor: Porezna uprava, objedinjeni JOPPD obrazac, obrada autora
Izvor: Porezna uprava, objedinjeni JOPPD obrazac, obrada autora

Problem učeničkih zarada

Iako se u ovim brojkama uvijek priča o studentima, ove brojke zapravo sadrže i učeničke zarade, tj. isplate koje su ostvarili učenici tijekom rada na praznicima. Do toga dolazi jer Porezna uprava vodi ove isplate pod istom kategorijom, a donedavno je taj oblik rada bio i reguliran istim propisom.

Pretpostavlja se kako ovi podaci predstavljaju studentske zarade jer je studentski rad učestaliji od učeničkog , ali do točnih brojki u ovom je trenu nemoguće doći, priopćili su iz Porezne uprave. Stoga, ove podatke treba uzeti sa zrnom soli jer nisu “čiste”, ali veći je problem što uopće nemamo podatke koji pokazuju stanje učeničkih zarada. Osobito zato što je učenička populacija veća od one studentske!

Preuzimanje podataka

Ako želite sami proučiti podatke, ovo je excelica s brojkama koja je korištena u pripremi gornjih vizuala.

Autor Marko Božac

Geek, optimist & doer. Ekonomist 🤓 zaokupljen operacijama, inovacijama, digitalnim transformacijama i analizom podataka te zaljubljenik u marketing, komunikacije i dizajn. 📱

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.