Kategorije
Studentski sustav

Studiranje u UK: Nottingham Trent University

Kao student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prijavio sam se na Erasmus+ program kojeg provodi Europska komisija. Gotovo godinu dana nakon same prijave, dobio sam pravo provesti jedan semestar u Ujedinjenom Kraljevstvu, u gradu 200km sjeverno od Londona, u Nottinghamu. Proveo sam tako, odnosno provodim, pet mjeseci na Nottingham Trent University (NTU), Nottingham Business School.

NTU se nalazi u top 700 sveučilišta u svijetu, ali ono što ga razlikuje je to što se prema istraživanju iz 2015. godine nalazi u top 20 sveučilišta prema mišljenju studenata, tj. studentskom iskustvu i životu. Također, NTU je 16. najveće sveučilište u UK-u od njih 165 s 27.000 studenata. Sveučilište se kao takvo više orijentira na teaching nauštrb researcha, tj. daje veći naglasak na podučavanje i razvoja vještina studenata, a manji naglasak na znanstvena istraživanja. Zbog toga se NTU hvali činjenicom da 93% njihovih studenata nađe posao u šest mjeseci nakon završetka studija.

Nottingham Trent University Hall
Nottingham Trent University Hall

Naglasak na razvoj vještina s ciljem povećavanja zapošljivosti

Jedan od razloga zašto imaju toliki postotak zapošljavanja je između ostalog zasluga Employability teama – ured koji se bavi povećavanjem zapošljivosti studenata. Od njih na tjednoj bazi dobivam različite studentske prilike – natjecanja, stipendije, prilike za posao, prakse i ostalo.

Osim toga, pomažu studentima u pronalasku prakse koja je obvezna na trećoj godini, pisanju životopisa, prijava za posao i motivacijskog pisma te priprema za intervju, a pomažu čak i kod otvaranja LinkedIn profila. U svojemu radu često su u kontaktu s poslovnom zajednicom i rekao bih da oni rade s, uvijek popularnim, ciljem povezivanja gospodarstva i visokog obrazovanja.

Employability Team Office
Employability Team Office

Velika predavanja, ali seminari u grupama od 20 osoba

Ono što me često pitaju, kakva su predavanja i kolika je razlika naspram naših predavanja na EFZG-u. Forma je zapravo slična, ali sadržaj čini razliku. Predavanja drže profesori specijalizirani za svoje područje te se mijenjaju svaki tjedan. Predavanja se održavaju u dvoranama za 100-200 ljudi, vrlo slična onima kod nas. Razlika je doduše u opremljenosti dvorane (dva ogromna projekcijska platna, upravljačka ploča za podešavanje svjetla i sl.). Nerijetko organiziraju gostujuće predavanje koje je besplatno za studente, a naplaćuju svima ostalima.

Seminarska nastava je uvelike drukčija. Njih uvijek drži isti profesor ili asistent, a grupa sa sastoji od svega 20 osoba. Prije seminara potrebno je pročitati znanstveni rad ili članak na neku temu koja je uglavnom i danas aktualna. Pročitano se zatim raspravlja na seminaru te se primjenjuje na up-to-date primjerima i praksama kako bi se shvatio širi kontekst.

Prostor za seminarsku nastavu
Prostor za seminarsku nastavu

Seminarske sobe su napravljene tako da se dvije male sobe mogu spojiti u veću te je umjesto četvrtog zida postavljeno staklo koje gleda prema hodniku. Tako možete vidjeti što se događa u svakoj sobi i nema osjećaja skučenosti. Od opreme, umjesto projektora, koriste se TV ekrani kojima se upravlja računalom u toj sobi te se može “šarati” po njima ako se želi nešto označiti. Uz screenanje, postoji i kamera kojom se može projicirati na ekran.

Odlična infrastruktura i IT opremljenost

Razlog što je Nottingham Trent University tako dobro opremljen jest činjenica da je 2011. godine imao veliko ulaganje u infrastrukturu, opremu i IT. Samo u knjižnicu uložili su 10 milijuna funti. Evo nekoliko novotarija:

  • Svi studenti dobivaju svoju @ntu.ac.uk mail adresu preko koje ide sva službena komunikacija
  • U zgradu se ulazi sa studentskom karticom
  • Imaju odličan intranet na kojemu se nalaze svi materijali i informacije
  • Raspored predavanja personaliziran je za svakog studenta i može se importati u aplikacije poput Google Calendar
  • Prisutnost na predavanju potvrđuje se skeniranjem QR koda s posebnom NTU mobilnom aplikacijom
  • NTU mobilna aplikacija također prikazuje raspored predavanja, rokove, materijale, ali i kako doći do određene predavaonice
  • U svakom trenutku se može saznati aktivnost studenta na temelju otvorenih materijala, ulaska u zgradu i prisutnosti na predavanju te usporediti ju s prosjekom
  • Knjižnica ima posebne sobe i mjesta za učenje koje se moraju bookirati unaprijed
  • Pristup ogromnoj bazi znanstvenih članaka – besplatno!
  • I naravno, 100 megabitni wifi na cijelom kampusu 😀
Nottingham Trent University Library
Nottingham Trent University Library

Domovi uglavnom privatni i skuplji

Za razliku od Hrvatske, studentski domovi u Nottinghamu su privatni i skuplji. Postoji tzv. UPP – poduzeće s kojom Sveučilište ima ugovor i koje se bavi izgradnjom akademske infrastrukture, između ostalog i smještaja, ali riječ je o 3500 soba dok je studenata gotovo 30.000. Sveučilište ima mehanizam da utječe na cijene smještaja, ali ono je i dalje u prosjeku s ostalim smještajima.

Uz spomenuto, postoje i druga poduzeća/agencije koje iznajmljuju studentske domove koje mogu, ali i ne moraju biti licencirane od strane Sveučilišta (u smislu da zadovoljavaju neki studentski standard). Posljednje, uvijek postoji opcija iznajmljivanja studentske sobe u privatnom smještaju gdje se mogu naći nešto povoljniji aranžmani, ali pod svakakvim uvjetima. Cijena smještaja varira između 70 i 150 funti na tjedan.

 Jelo iz menze tijekom indijskog tjedna
Jelo iz menze tijekom indijskog tjedna

Menza bez subvencija

Što se tiče prehrane, Nottingham Trent University ima privatnu menzu u sklopu faksa koja radi između 11 i 15 sati. Cijena jela iznosi oko 3,85 funti i, barem na računu, nema naznake da je dio subvencioniran. Dobro je to što se može plaćati gotovinom, karticama ili studentskom iskaznicom na koju ste prethodno stavili određenu svotu novca.

Jela su ok naprema onome što se inače može dobiti za taj iznos. Ponuda se sastoji od standardnih, tipičnih britanskih jela, internacionalnih jela koja se mijenjaju svaki tjedan te chef’s choice, tj. dnevne ponude. Jako se pazi na vegetarijance i vegane pa je svako jelo vizualno označeno je li ono vegansko, vegetarijansko ili sadrži meso.

Open space referada
Open space referada

Državni zajmovi za studentske školarine

Otkako smo u Europskoj uniji, hrvatski studenti imaju pravo studirati na stranim fakultetima pod jednakim uvjetima kao i domaći studenti. U slučaju UK-a, studenti koji odlaze na faks dobiju zajam od države u iznosu školarine, tj. država im plati školarinu. Najviši iznos zajma je 9000 funti na godinu s 3 ili više posto kamate.

Nakon se završi fakultet i zaposli, kroz porezni sustav počinje se vraćati iznos zajma na primanja iznad 21.000 funti godišnje. Država obračuna 9 posto od dijela plaće iznad propisanog minimuma i tako se otplaćuje dug. Otplaćivanje može potrajati 30 godina, a ukoliko se niti tada naplati zajam, dug se otpisuje.

Student Dashboard s prikazom aktivnosti naprema prosjeku
Student Dashboard s prikazom aktivnosti naprema prosjeku

Internacionalno okruženje

U Ujedinjenom kraljevstvu, ako i u većini drugih zemalja, studenti uglavnom svoje obrazovanje završavaju s diplomom prvostupnika, tj. bakalarom (bacc.). Nakon toga odlaze na tržište rada, a tek dio odlazi na diplomski studij (master) po diplomu magistra. Zbog toga je vrlo uobičajeno da na diplomskom studiju prevladavaju internacionalni studenti, tj. manje je britanaca, a više je studenata iz drugih država koji su došli na Nottingham Trent University po svoju diplomu.

Na preddiplomskom studiju taj je omjer više u korist britanaca, ali uvijek ima 20 do 30 posto internacionalnih studenata. Koliko je veliki broj internacionalnih studentata govori i činjenica da se u blizini fakulteta nalazi menza posebno samo s azijatskim jelima.

Nottingham Trent University City Campus
Nottingham Trent University City Campus

Nottingham Trent University > Nottingham Business School

Bitno je napomenuti da se stavlja naglasak na sveučilište – Nottingham Trent University koji okuplja fakultete pod jedan krov. Sve što je povezano sa sveučilištem ima logo NTU-a, a u drugom planu je fakultet. Svaki faks ima svoje ovlasti i prava, ali Sveučilište je to koje upravlja primjerice marketingom i većinom službi koje su zajedničke svim fakultetima.

Studentsko predstavništvo također je organizirano na način da se problemi studenata vezani za neki fakultet rješavaju na razini sveučilišta, a ne na razini pojedinog fakulteta. Dakle, razlike između fakulteta su puno manje nego u Zagrebu – sve je to jedno sveučilište koje pokušava imati jednak standard i kvalitetu za sve studente, neovisno o fakultetu.

Legenda o Robinu Hoodu i studentski sadržaj

Za kraj, Nottingham kao grad poznat je po legendi Robina Hooda te se može posjetiti njegov muzej i Sherwood forest. Odnedavno jako je popularan Wollaton Hall u kojem je snimana trilogija The Dark Knight. Osim spomenutog, nema mnogo ostalog poznatoga, ali zato ima puno studentskog sadržaja što ga čini studentskim gradom. Svaku večer postoja događanja za koje često treba platiti entry fee (3 funte na više), ali za studente se uvijek osigura popust.

Rock City Concert
Rock City Concert

Osim mjesta za izlaske, Nottingham Trent University također broji mnogo sportskih i preko 70 studentskih udruženja – od tematskih udruženja poput financija, umjetnosti i sporta do političkih i vjerskih udruženja. Uz takvu ponudu, uvijek se može naći nešto dodatno uz faks.

Ako se pak požele vidjeti neki drugi gradovi, svaki vikend organiziraju se studentska putovanja u ostale gradove i znamenitosti poput Oxforda, Cambridgea, Edinburgha ili Stonehengea. Ako se želi putovati u vlastitom aranžmanu, 20 minuta od Nottinghama postoji East Midlands aerodrom te 4 sata udaljen londonski Heathrow aerodrom.

Skoro sam zaboravio napomenuti kako temperatura ne ide često ispod nule, ali je generalno hladno, često pada kiša i puše vjetar. Tipično engleski. 🙂

Iskustvo je jako dobro i preporučio bih svima koji mogu da iskoriste priliku koju im pruža Erasmus+ program. Još ti i daju stipendiju kako bi imao s čime živjeti dok upoznaješ nove ljude i kulture. Osim što sam upoznao studente iz drugih država, ali i kontinenata, upoznao sam najbolje cimere koje itko ikada može poželjeti – Anu Ferenčak, Reku Pinczes iz Mađarske i Marina Andrijaševića🙂

Autor Marko Božac

Geek, optimist & doer. Ekonomist 🤓 zaokupljen operacijama, inovacijama, digitalnim transformacijama i analizom podataka te zaljubljenik u marketing, komunikacije i dizajn. 📱

2 odgovora na “Studiranje u UK: Nottingham Trent University”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.