Kategorije
Data Analytics

Najveća plaća ICT industrije u Zagrebu i Istri. Slijede Split, Rijeka i Osijek.

Najveća ICT zajednica i prosječna plaća je u Gradu Zagrebu, a slijedi Istarska županija. Nakon njih slijede Split, Rijeka i Osijek.

Prosječna plaća ICT industrije temelji se na analizi koju je objavila HGK početkom 2021. godine u svojoj analizi IT industrije u Hrvatskoj. Riječ je zapravo o agregiranim podacima financijskih izvještaja iz FINA-e na temelju kojih su se izvukle zanimljive brojke o broju zaposlenih, plaćama, izvozu i sve to po županijama.

Kao što je poznato od ranije, tek 6 županija ima preko 1.000 zaposlenih u IT sektoru – Grad Zagreb, Istarska, Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka, Primorsko-goranska i Osječko-baranjska županija. Grad Zagreb uvjerljivo vodi s preko 20.000 zaposlenih što je oko 63% svih zaposlenih u branši.

Prosječna plaća ICT industrije po županiji

Možda najzanimljiviji podatak je o brojnosti IT zajednica te o prosječnim plaćama po županijama. Prednjači Grad Zagreb, a zatim slijedi Istarska županija s uvjerljivo većim brojem zaposlenih u IT-u te s prosječnom plaćom naspram ostalih županijama.

Prosječna neto plaća u IT industriji u Gradu Zagrebu je preko 9.000 kn, a zatim u Istarskoj županiji gdje je preko 8.000kn. Slijede Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka, Primorsko-goranska i Osječko-baranjska županija s oko 6.000kn prosječne plaće. Ostale županije nisu prikazane na ovom grafu jer imaju manje od 1000 zaposlenih u ICT industriji.

Prosječne plaće ICT industrije po županijama. Izvor: HGK, Analiza hrvatske IT industrije 2008. – 2019. po županijama, obrada autora

Traži se nova zvijezda

Ako bi gledali rast tih zajednica, najbrže raste zajednica u Osječko-baranjskoj županiji s doduše najmanjom zajednicom koja okuplja 3% branše, ali s rastom od 17%. Slijedi Zagrebačka županija s također zajednicom od 3% te rastom od 14 posto što je zapravo prelijevanje Grada Zagreba. Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija sjede također na 3% zajednice, ali s rastom između 7 i 8 posto. Istarska županija iskače malo u toj skupini sa zajednicom veličine 7,5% te rastom od 8,5 posto. Grad Zagreb naravno prednjači sa zajednicom veličine 63% i rastom od 7,6 posto.

Izvor: HGK, Analiza hrvatske IT industrije 2008. – 2019. po županijama

Da ne duljim s ostatkom podataka, donosim grafove iz spomenute analize po županijama. Za detalje preporučujem da se pročita Analiza.

Napomena

Brojke FINA-e ne podudaraju se u cijelosti s podacima DZS-a. Također, nije sasvim jasno po kojem se kriteriju zaposleni pridodaju svakoj županiji – ovisno o sjedištu ili ispostavi poduzeća te boravištu ili prebivalištu radnika. Kojoj se županiji pribrojava osobu s prebivalištem u Splitu koja boravi i radi u Rijeci, u firmi čije je sjedište u Zagrebu?

Ovdje možete pronaći cijelu objavu HGK.

Autor Marko Božac

Geek, optimist & doer. Ekonomist 🤓 zaokupljen operacijama, inovacijama, digitalnim transformacijama i analizom podataka te zaljubljenik u marketing, komunikacije i dizajn. 📱

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.