Samoinicjativa za instant uspjeh?

Imamo neki čudan mentalitet, zapravo, možda riječ čudan nije najbolji izraz. Zašto to govorim,  svi imamo sposobnost stvaranja i ulaganja danas. Ulaganja slobodnog vremena, truda i novca u svrhu da bismo nešto stvorili. Povod za to može biti hobi kojeg volimo, želja za usavršavanjem neke vještine ili za naučiti nešto novo te u krajnjem slučaju za proslaviti se ili zbog materijalnog dobitka.

Danas nije problem započeti nešto novo uz trunku truda, volje, želje i slobodnog vremena te eventualno novca. Toliko mogućnosti imamo, recimo onoline: započeti vlastiti kanal na Vimeu/YouTubeu, započeti blog, web stranicu (etc) ili u offline svijetu osnovati udrugu ili nešto osobnije kao postaviti solarne panele na krov kako biste uštedjeli na energentima. Mogli bismo to nazvati samoinicjativom. Bilo tko od nas to može ako ima želju, no što se zatim događa…

Ako se zna da već postoji određena struktura u vezana za ono što bismo mi radili očekujemo instant poticaj od te strukture. Pokazati ću na nekoliko primjera, počeći sa svojima:

  • Kao 13godišnjak preko telefona pokušavao sam uvaliti menadžeru jedne tvrtke prostor i reklamu na novoosnovanom siteu samo da bih mogao pridobiti neki support za sebe i svoj tim. Samo zato jer smo bili jedini u Hrvatkoj koji to radimo.
  • U dva primjera osnivanja udruge, prije samog osnutka udruge računalo se na to da će lokalna jedinica uprave dati prostor udruzi na korištenje. To je u principu čak i moguće ako već svi prostori nisu već zauzeti, ali išlo se je računati na to i prije samog osnutka.
  • Pred nekoliko tjedana jedan korisnik na forumu upitao me hoće li dobiti kakvu “nagradu” ako napravi video na youtubeu. Wtf?
  • Sasvim je uobičajeno da se za veći pothvat očekuje financijska pomoć općine/grada/županije/države i prije samog početka osobnog ulaganja u projekt ili zahvat osobne naravi.

Što vidimo iz ovih promjera, svi možemo pokazati samoinicjativu, a imamo strah od rizika i želimo da se naša samoinicjativa odmah “isplati”. Zato kažem da imamo čudan mentalitet. Kao da ne možemo shvatiti da se neke stvari mogu raditi na temelju dobre volje, a tek kasnije da će se taj trud isplatiti; ne odmah kao što mi očekujemo.

Vani je sasvim uobičajeno da netko npr. ima vlastiti youtube kanal kojeg radi zbog svoje dobre volje i toga što će možda postati poznat, a to je opet puno rada. Dobro, to je opet na toj nekakvoj osobnoj razini. Kod nas, ako se recimo počne raditi nekakav sadržaj koji ima veze (promocija proizvoda npr) sa nekom već postojećom strukturom (firmom), odmah se računa da bi se moglo nešto dobiti, osobito ako se jedini ili jedan od rijekih koji takvo nešto radi. 

Postoji li odgovarajuća struktura i nedostatak usluge koja se osmislila u glavi samoinicijatora odmah se pretpostavlja da takvo nešto treba biti “financirano”, a ako se dobije negativan odgovor prije samog početka samoinicjativa se gasi i gotovo je. Kao kada poduzetnik dobije odličnu ideju za biznis, ali ima straha uložiti svoje novce te pita npr državu da mu pomogne finacirati takvo nešto. Zapravo bi se trebalo započeti sa realizacijom svoje ideje te usavršavati se kako vrijeme prolazi, učiti na vlastitom iskustvu i tek tada bi se u nekoj točci moglo desiti da postanete “plaćeni” za nešto što ste počeli samoinicjativno. Za primjer, danas se od fondova mogu dobiti nepovrata sredstva tek kada se projekt završi ili je pri kraju, teško ćete dobiti novce za projekt koji je samo na papiru.

Zaključak neki: nemojte imati straha započeti nešto vlastito, ne očekujte instant uspjeh, ne očekujte od posojećih struktura da vam odmah potaknu u tome. Za poduzetnike, uložite svoj novac ako ste sigurni u svoju ideju. Udruge, ne računajte odmah na prostor, radite ono zbog čega ste se osnovali. Istaknite se u onome što radite u slobodno vrijeme, postati ćete sve bolji i bolji kroz vrijeme, a u jednoj točci možda i plaćeni/nagrađeni/potaknuti za ono što radite.

Objavio

Marko

Geek, optimist, doer. Business student interested in digital, finance, business, tech, design and media with a bunch of ideas.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.