Čudo zvano „Svijet glamura“

U subotu 16.4.2011. na svjetlo dana izašao je novi album, ako smijem reći, najboljeg hrvatskog benda – Hladnog Piva. Prevelike drame oko toga nije baš bilo, moguće da je jedan od razloga za to bila i #presuda.

Uglavnom, SVIJET GLAMURA! Što reći, album je poprilično drukčiji od prošlog – Knjiga Žalbe. Kada bih trebao ocijeniti album „Knjiga žalbe“ i „Svijet glamura“, mislim da bih dao koji bod više Knjizi.

Cover: Knjiga žalbe>Svijet glamura

Knjiga žalbe i Svijet glamura
Knjiga žalbe i Svijet glamura

Počet ću izvana, gledam ispred sebe albume (OH NOES, zar netko još kupuje albume umjesto da ih „storrenta“?! Umm… Svijet glamura sam dobio na poklon, e :P). Uglavnom, bolje je spakirana Knjiga – liči na malu knjižicu sa lyricsima + rukom nadopisani komentari i fore koje daju neki poseban štih albumu, a cd je skriven na kraju u koricama. Svijet glamura pak ima nekako uobičajeni omot na preklapanje u kojem stoji zasebna mala knjižica sa lyricsima popraćeno sa slikama cirkuskih i grotesknih motiva – sve skupa daje neki osjećaj kiča.

No dobro, omot ne čini alubum u ovom slučaju, pogledajmo malo pjesme.  Napominjem da je to osobni doživljaj, uvjeren sam da ima i suprotnih.

Drukčiji od drugih

Može se reći da su se posvetili malo žešćem ritmu, nema onakvih dijelova kao što je znalo bit kod Supermena ili Pitala si me (Knjiga žalbi). Čak je i iTunes svrstao Knjigu žalbe pod rock, a Svijet glamura pod punk. Čisto da naglasim kako postoji ta neka razlika u stilovima albuma. Možda zato što nisam dovoljno puta preslušao album, ali tek pjesma ili dvije su mi se full zakačile,  dok dobar dio ostalih mi još uvijek zvuči slično.

Što se tiče teksta – nemam prigovora. Tekst se uglavnom vrti oko nekakvih svakidašnjih pojava koje zatim ismijavaju ili ih kritiziraju. Mogu izdvojiti „Ima da te lajkam kao rođena majka“ kojom ismijavaju u jednom djelu smartphonove: „Vadim kao značku novu igračku; i stavljam na stoj svi kažu wow“. Pjesma Fotoaparat: „ko da je strašno komično biti negdje gdje nismo obično. Mi se cerimo kameri ko oni glupi Ameri što govore cheese.“ – facebook, photo sharing anyone? 🙂
Premali grad je jedna od pjesama koja mi se svidila, zanimljivi tekst u svakom slučaju. Isto mogu reći i za pjesmu „Pravo ja“ kojom ismijava „upoznajte svoje pravo ja“, kao da se ne poznamo.

Kirbaj i Kotlovina ima full zanimljiv početak: započinje sa instrumentalom Couverta sa prošlog alubuma – opjevava vjerojatno jedan od mnogih dolazaka HP-a u malu tipičnu općinu sa zvonikom gdje je načelnik „odriješio kesu“. Da li ima par pjesama na sličan kalup? Moglo bi se reći.

Kvalitetno sigurno, popularno upitno.

Točno je da „Ezoterija“ najbolje opisuje temu albuma, iako se baš ona malo odmiče od stila ostalih pjesama. Album je drukčiji, dobar je, tekst je iznimno. No hoće li neka od pjesama postignuti uspjeh i uopću očaranost u širem djelu publike (te biti snimljen film), kao što je to napravila pjesma „Supermen“? Sumnjam. Nema one neke „keči“ pjesme koju se nakon djelića sekunde prepoznati u uživiti. Mogla bi biti dobro prihvaćena „Ezoterija“. Vidjet ćemo što će se po koncertima više vrtiti i kako će publika prihvatiti 🙂

Objavio

Marko

Geek, optimist, doer. Business student interested in digital, finance, business, tech, design and media with a bunch of ideas.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.