Eureka 2010

Za one neupucene, prošli vikend, od 19. do 21. studenog sudjelovao sam na završnici smotre Eureka 2010. Eureka je “smotra ucenickog stvaralaštva” sponzorirana sa strane VIP-a, namjenjena svim ucenicima srednje škole koji imaju volje i želje za kreativnošcu i istraživanju bilo kojeg podrucja, bilo prirodoslovno-matematickog ili društvenog.

Što je to Eureka?

Moja malenkost prije rujna ove godine odlucila je zbog nekih razloga sudjelovati na toj smotri, šestoj po redu. Odlucio sam boriti sa “ucestalošcu” i odabrao temu iz društvenog podrucja, naime, vecina radova na Eureci su sa prirodoslovnog podrucja. Tema mojeg rada bila je: “Ispitivanje motivacije ucenika za upis u Gimnaziju i strukovnu školu Jurja Dobrile Pazin.” Ukratko, ispitivao sam zašto novopeceni gimnazijalci upisuju baš tu školu koju i sam pohadjam.

Nakon provedbe ankete i podnijetog rada, pozvan sam na završnicu, nacionalnu razinu smotre, zapravo i jedni moguci korak naprijed. Završnica se odvijala u Zagrebu, hotelu Internacional.

Doživljaji

Nas 15 nešto ambicioznijih i zainteresiranih u znanstveni rad došlo je na završnicu opremljenih radom, plakatom i prezentacijom. Ono što mogu reci je da mi je užasno drago da sam upoznao svoje vršnjake punih entuzijazma koji su našli vremena i volje za dodatni rad izvan škole. Naravno, ne smijem izostaviti brojne mentore i studente koji su pomogli oko organizacije.

Moram priznati kako je zaista bilo strucnih tema koje ni sam nisam uspio razumjeti u potpunosti, ma kolikogod se trudio. To su uglavnom bile teme iz fizike, astronomije i biologije, te cak tri rada, ukljucujuci moj, sa društvenog podrucja. Ne bih volio izdvajati radove koji su mi se zaista dojmili, ali bilo je onih koji su svojim pristupom bili “pristupacniji” obicnom citaocu, dok su neki bili poprilicno strucni i nerazumljivi osobama kao što sam ja i nisam u potpunosti u nekom podrucju.

Pravljenje plakata prije Eureke

Pamcenje

Ono što cu definitivno pamtiti je odlazak u Cinestar gledati Harry Potter: Deathly Hallows part 1 u ponoc, vracajuci se u tri natrag u hotel. Pamtit cu osobe i lica, ostvarene “Veze I Poznanstva”, novopecene studente, mentore radove, savjete i naravno ono što sam naucio iz svega.

Komisija je bila… hm, recimo neugodna, ali su recenzije koliko god bile negativno nastrojene, barem u mojem slucaju, bile konkretne i korisne. Cijenim to 🙂
Što se tice prezentacija i predavanja… pa… hm. Bilo je onih zanimljivih koje mi je bilo drago cuti, dok i one jedne koja i nije toliko. Takodjer mi je naglašavanje koristi studiranja “vani” malo previše za neki moj ukus.

Plakat cudno postavljen na

Pros ‘n’ Cons

Pozdravljam ovakvu inicijativu i poticanje ogromnog ucenickog entuzijazma, stvaralaštva i upoznavanja. Hotel je bio odlican, atmosfera takodjer, ono što je moglo biti malo bolje jesu tehnicke stvari poput: malo bolje organizacije, više pažnje pri postavljanju stolica naprema projektoru i predavacu, više vremena posve?eno upoznavanju sudionika.

Ono što bih zaista volio naglasiti jest to da se ukine limit od 15 stranica za znanstveni rad, svi volimo odraditi posao kako spada, bez limita. Spomenuti odredjene dimenzije plakata koje trebaju biti, dati upute kako pisati znanstveni rad i naglasiti limit od 15 minuta za prezentaciju PRIJE prezentacije. Naglašavam to zato jer sam svojom pojavom doslovce probio sve moguce okvire ocekivanja: Plakat je bio nekih dvaput veci od ostalih (a imao je i QR kod) što je rezultiralo alternativnim postavljanjem plakata na to predviceno mjesto te to što sam zaista prekrdašio limit za prezentiranje (kriv sam za to, ali pomogla bi napomena o limitu prije same smotre zbog pripreme :/ )

Press za medije: Korado Korlevi? i VIP-ovi izaslanici

Preporuke

Meni je osobno žao što je ovo meni moja zadnja godina u srednjoj školi što znaci da slijedece godine necu moci prisustvovati smotri kao natjecatelj (zato planiram biti mentor 😛 ). Preporucam da se ukljucite u ovakve smotre što je moguce prije zbog iskustva koje se može steci i novih poznanstva. Takodjer preporucam da plakati budu slikoviti i jednostavni, a prezentacije prilagodjene širem djelu publike. Volio bih naglasiti to zbog cinjenice da publike ima veliku ulogu za nagrade i sl.

To je uglavnom to, cestitam Uni (pobjednici smotre) koja je dospjela i na Dnevnik.hr sa svojim postignucem i tako navela NovuTV da otvori oci i traga za mladima i uspješnima!

Pogledajte:
VIP Eureka site, Flicker (slike sa smotre)* , prilog Dnevnik.hr o Uni

*Slike mene na Flickeru nema zbog meni nepoznatih razloga, osim možda zato što plakat nije stao skupa samnom u kadar UPDATE: ipak ima  😉

Moja malenkost na VIP Eureka 2010
Moja malenkost na VIP Eureka 2010

Marko

Objavio

Marko

Geek, optimist, doer. Business student interested in digital, finance, business, tech, design and media with a bunch of ideas.

Jedna misao o “Eureka 2010”

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.